Közbeszerzés, újratöltve

Új közbeszerzési eljárás indul a zalai szívcentrum kialakítására

2013. június 21., péntek, 11:41

Címkék: CT fejlesztés gyemszi karidiológia kélpalkotó diagnosztika kórház szívcentrum Zala Megyei Önkormányzat Zalaegerszeg

A korábbi tervekhez képest kevesebb műszaki tartalommal hirdetnek új közbeszerzési eljárást a Zala Megyei Kórházban a kardiológiai és szívsebészeti centrum csaknem 4,8 milliárd forintos megépítésére – adott tájékoztatást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) június 18-án.

A közlemény szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatásából finanszírozott fejlesztés új közbeszerzési eljárását a következő hetekben bonyolítják le. A fejlesztéshez korábban 10 százalékos önrészt biztosított a Zala Megyei Önkormányzat. Az eredményhirdetést követően a befejezési határidő a tervek szerint 2014 októbere. Addig a gyógyító munka mellett folynak majd a rekonstrukciós munkálatok.

Összevonás és eszközfejlesztés

A beruházás legfontosabb eleme a zalaegerszegi kardiológiai és szívsebészeti centrum kialakítása. Megszűnhet a korszerűtlen, több telephelyes, pavilonrendszerű kórházi struktúra is. Korszerűsítik és bővítik a diagnosztikai eszközöket, például új CT-berendezést vásárolnak. Fejlesztik a központi műtők és az intenzív osztály eszközeit. A központi sterilizálót az új kardiológiai épületben, a központi műtőblokkhoz közvetlenül kapcsolódóan helyezik el. Az új centrum kialakítása és fejlesztése azért is nagy jelentőségű, mert súlyponti kórházként az intézmény régiós szinten is ellátja a kardiovaszkuláris betegeket - olvasható a közleményben.

Önkormányzati indítással, állami befejezéssel

A zalaegerszegi kórház fejlesztését a korábbi fenntartó, a Zala Megyei Önkormányzat indította el, 2011 októberében bejelentve a csaknem 4,8 milliárd forintos európai uniós támogatás elnyerését. A 15 ezer négyzetméteres beruházás az akkori tervek szerint idén májusra készült volna el, de áprilisban Limbach Viktor, a GYEMSZI referense a Zala Megyei Közgyűlés ülésén elmondta: 750 millió forintos forráshiány hátráltatja a fejlesztést, ami „kormányzati beavatkozást igényel”.

 

Kapcsolódó cikkünk: Megcímkézik az emberi szíveket


(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek