Meghódítják a világot a robotok 2.rész

Robotizálással a versenyképességért és a munkahelyekért

2015. október 10., szombat, 13:13

Címkék: autóipar elemzés Észak-amerika IFR ipar 4.0 ipari robot munkahely robotika

Az elmúlt években az ipari robotok világszerte jelentősen hozzájárultak a gazdasági növekedéshez.

Rekordforgalom minden alágazatban

Az automatizálási szektor alágazatának számító robotika 2014-ban 7 százalékkal 3,3 millió euróra növelte forgalmát. A legnagyobb forgalomnövekedésnek (16%, 1,9 millió euró) a optikai minőség-ellenőrzéstől az automatizált útdíjfizetésig terjedő vision technológiák gyártói örülhettek. Az összeszereléshez és anyagmozgatáshoz használt komponensek és rendszerek forgalma 8 százalékkal 6,2 milliárd euróra növekedett. A bővülés mellett a teljes szektorban a foglalkoztatottak száma 3 százalékkal 52 ezer főre emelkedett, és az elkövetkező években is a foglalkoztatási adatok jelentős javulása várható.

Világszerte bővülő robotizálás

Az IFR statisztikája szerint tavaly több mint 225 000 új ipari robot állt munkába, ami 2013-oz képest 27%-os növekedést jelent. Európa ás Észak-Amerika viszonylag mérsékelt növekedést regisztrált 4, illetve 8 százalékkal. A 42%-os ázsiai növekedés hajtómotorjának egyértelműen Kína bizonyult. „Kína célja azonban nem az, hogy minél több robotot helyezzen üzembe, hanem hogy erős és innovatív robotgyártó országgá váljon” – jelentette ki Baumtrog.

Az automatizálási megoldások iránti világszerte növekvő érdeklődés a 2016-os AUTOMATICA szakkiállítás rekord részvételében is jól tükröződik. Az automatizálás és a mechatronika vezető nemzetközi szakvásárán már most foglalt a kiállítótér 91%-a. Az AUTOMATICA a termelés-optimalizálás új lehetőségeit mutatja be különös tekintettel az ipar 4.0, az ember-robot együttműködés és a szervizrobotok új fejlesztéseire.

Új rekordot ért el idén az észak-amerikai robotpiac

Az észak-amerikai robotika történelmének legerősebb félévén van túl. A 2015 első félévében 840 millió dollár értékben értékesített 14 232 robot darabszámban egy, forgalomban pedig hétszázalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló, korábban szintén rekordnak számító időszakához képest.

„További erősödéssel számolunk – jelentette ki Jeff Burnstein, a RIA elnöke. – A robotok iránti kereslet nemcsak Észak-Amerikában, hanem az egész világon emelkedik, mert a vállalkozások felismerték, hogy a robotok nagy segítséget jelentenek a termelékenység és a termékminőség javítása, valamint a rugalmasság növelése terén.”

2015 első felében számos kulcsfontosságú ipari szegmensben növekedett a különböző típusú ipari robotok iránti kereslet. A növekedés motorjainak a félvezető iparág (30%), az autóipari alkatrészek (23%) és az élettudományok (8%) bizonyultak. Az autóipari OEM gyártók által generált kereslet ezzel szemben 18%-kal maradt el a 2014 első félévi rekord teljesítménytől.

A robotok alkalmazása szempontjából kulcsfontosságú bevonatoló/adagoló és anyagmozgató szegmensek a piac legjobb évkezdését realizálták 36, illetve 27%-os növekedéssel. Az általunk mért legnagyobb kategória az anyagmozgatás, amely a robotika számára számos fontos iparág elérését jelenti. A szegmens erős növekedése rendkívül biztató. A RIA becslése szerint jelenleg mintegy 232 ezer ipari robot van alkalmazásban az Egyesült Államokban, ami Japán után a második helyet jelenti a rangsorban.

Vége

www.ifr.org

Kapcsolódó cikk:

Meghódítják a világot a robotok 1.rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek