Szegedi szuper

Úton az ELI lézerkutató-központ megvalósítása felé

2011. november 17., csütörtök

Címkék: eli kutatás lézer szeged

November 10-én, Szegeden rendezték meg az ELI lézerkutató-központ megvalósítását előkészítő projekt nyitókonferenciáját. A tervek szerint Szegeden jöhet létre Európa 44 kutató nagyberendezésének egyike, az úgynevezett szuperlézer, amely a hazai és nemzetközi tudományos és gazdasági élet számára is komoly lehetőségeket teremt.

A konferenciát Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára nyitotta meg. Bevezetőjében elmondta: a Kormány 64 milliárd forintot fordít a beruházásra az Európai Unió strukturális alapjából, az előkészítésre 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Kutatási infrastruktúrafejlesztési programra Magyarország soha még ennyi forrást nem költhetett.

Kiemelve

A beruházás az Új Széchenyi Terv Nemzeti Programjai közé tartozik, amelyek a Magyarországon meglévő értékekre és erényekre építve számottevő közösségi hasznot hajtanak. A Kormány 2011 júniusában kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a fejlesztést a hatósági, engedélyeztetési folyamat felgyorsítása érdekében, így csökkentve a beruházáshoz kapcsolódó adminisztratív terheket és költségeket.

 

 

Lézerre várva

A világon a jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítményű kutató-szuperlézer megépítését célzó projektet közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli. Az előkészületeket a szaktárcával szorosan együttműködve a Magyar Tudományos Akadémia és a Kormány tudománypolitikai tanácsa is figyelemmel kíséri. A megkezdett munka a tudósok, szakmai közösségek és gazdasági szereplők összefogásával teremt nemzetközi tekintélyt és elismertséget. A beruházás nemcsak Szeged és térsége számára hajt hasznot, hanem kedvező hatást gyakorol majd az egész nemzetgazdaságra is. A város elsősorban a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi hírű teljesítménye és elkötelezett tudósi közössége miatt kiválóan alkalmas arra, hogy otthont adjon Európa egyik legjelentősebb kutatóközpontjának.

Nemes célok

Az uniós jóváhagyásra benyújtandó pályázatnak 2012. január 15-ig kell a Kormány elé kerülnie. A tervekben foglalt ütemezés szerint 2015 végén már működhet a magyar szuperlézer. Az ELI segítségével létrejövő kutatási eredmények közvetlen hasznosítási területe lehet például az izotópgyártás, az orvosi gyógykezelés, a gyógyszerkutatás és a génszerkezet-vizsgálat.

(kormany.hu)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek