Fogyóban az oxigén?

Az újonnan kifejlesztett digitális oxigénszelep már az orvosi technológia jövőjét idézi

2018. április 18., szerda, 06:00

Címkék: egészségügy Keller AG mérés méréstechnika nyomásérzékelés nyomásmérés nyomásmérő nyomástávadó

Az oxigén a földkéregben megtalálható leggyakoribb elem, és a Föld által tartalmazott elemek közül is a második leggyakoribbnak számít. Oxigén nélkül az emberi test nem tud létezni, így az egészségügyi szakemberek sem tudnának életeket menteni. Az orvosioxigén-ellátás kiterjedt logisztikát és sok humán erőforrást igényel. A terület egyik éllovasának számító Linde Healthcare a KELLER céggel együttműködve emelte új szintre az oxigénpalackok képességeit.

Átfogó gázellátás a világ minden pontján

A Linde Healthcare a világ több mint 50 országában lát el klinikákat és a kórházakat orvosi gázokkal. A gyógyászatban létfontosságú, hogy a diagnosztikai és terápiás alkalmazások megbízhatóan működjenek, és a lehető legmagasabb biztonsági, minőségi és hatékonysági szabványoknak is megfeleljenek. A gáz halmazállapotú oxigént palackokban tárolják extrém nyomáson. A mobil használatra szánt orvosi oxigén általában két és öt liter közötti palackméretekben áll rendelkezésre. 200 bar nyomáson egy liter orvosi oxigén normál légnyomás mellett 200 liter oxigénnel egyenértékű.

Már több mint 20 éve használnak analóg nyomásmérőkkel felszerelt oxigénpalackokat az orvosi gázokhoz. A felhasználó egy táblázatban keresi ki a megmaradt oxigént, és a maradéknyomás, a palackméret és a beállított oxigénáram alapján számítja ki azt. Ez óriási mennyiségű humán erőforrást igényel, hiszen a kórházak naponta akár 1 000 gázpalackot is elhasználnak, és maximális áramlási sebesség mellett egy palack csak mintegy három órára elegendő. Ezt a hatalmas logisztikát az ápolószemélyzet végzi el.

A Linde Healthcare vetette fel az oxigénpalackok digitális kijelzését a kórházi logisztika leegyszerűsítése céljából. A projekt célja egy olyan digitális szelep kifejlesztése volt, amely kompatibilis a meglévő, tartós oxigénpalackokkal. A KELLER hivatalos pályázati felhívást kapott a Lindétől.

Új kompetenciaszint

A KELLER AG für Druckmesstechnik Európa vezető gyártója a nyomásmérők és -távadók terén. A testreszabott megoldások kifejlesztésében és az új kihívások kezelésében szerzett sokéves tapasztalata révén a cég ideális partner volt a Linde számára. A KELLER már évek óta fejleszt speciálisan tervezett szenzorokkal felszerelt töltésszintmérő rendszereket mindenféle nehéz alkalmazás számára. A Linde Healthcare projektben a cég azt is el szerette volna érni, hogy belső infrastruktúráját és folyamatait az orvosi ipar termékeinek megfelelően fejlessze tovább.

Eltekintve attól, hogy a meglévő palackokkal kompatibilis legyen, az új digitális szelep szerkezetén nem engedélyeztek semmiféle módosítást. Az érzékelőknek ezenkívül meg kellett felelniük az orvosi oxigén alkalmazásához szükséges komoly tisztasági követelményeknek is. A szabványoknak való megfelelés érdekében a KELLER-nek egy teljesen új érzékelőt kellett kifejlesztenie, amely tökéletesen illeszkedett a meghatározott környezethez. Az érzékelőnek képesnek kellett lennie az akár 300 bar nyomástartomány mérésére, a gyártásnak pedig steril helyiségben kellett történnie.

Oxigénpalack analóg nyomásmérővel /  Innovatív gázpalackrendszer digitális kijelzővel és hangjelzéssel

Analógról digitálisra

A szigorúan meghatározott előírások teljesítése érdekében a projektcsapat számos tervet és prototípust tesztelt le, amíg rá nem talált a tökéletes kombinációra. Az újonnan kifejlesztett nyomástávadó rendkívül robusztus felépítésű, csak a legszükségesebb alkatrészeket tartalmazza, és olyan anyagokból készült, amelyek különösen jól tolerálják az oxigént. Ezen tényezők figyelembevételével vált a kompakt szerkezetű PA-5 szenzor a Linde digitális oxigénpalackok lelkévé.

A szelepbe beépített analóg érzékelő mérni tudja a palackban lévő gáz-halmazállapotú oxigén nyomását, és az információt egy csatlakozón keresztül a kijelző mögött lévő elektronikához továbbítja. A páciens bármikor hozzáférhet az alábbi, egyértelmű ikonokkal jelzett adatokhoz:

A digitális kijelző mellett a szelep akusztikus és vizuális figyelmeztető jelzés funkcióval is rendelkezik. A riasztás olyan kritikus helyzeteket jelez, mint például alacsony töltési szint, vagy a tömlő meghajlása által fellépő lecsökkent gázáram. Ez nagyobb biztonságot nyújt a betegeknek, amikor saját maguk ellenőrzik a palackot.

Az új és innovatív gázpalackrendszer LIV® IQ (Linde Integrated Valve) néven lett ismert és elismert a piacon. A rendszer egyik legfontosabb előnye az önellenőrzési képesség és a jobb mobil oxigénellátás, például a beteg szállítása alatt. A szelep ezenkívül óriási segítséget nyújt az ápolóknak, mert kevesebb időt kell eltölteniük azzal, hogy megtudják, mennyi időre elég még az oxigén az aktuális beállításokkal.

Digitális oxigénpalackok hálózata

Az orvosigáz-ellátás optimalizálása a jövőben még egy lépéssel előre fog lépni, mert már létrehozták a terveket a LIV® IQ szelep IoT- (a dolgok internete) kompatibilitására is. A szelep digitális adatait rádiójelekkel egy belső kórházi hálózatba integrálják, és ügyfélbarát módon jelenítik meg. Az ápolószemélyzet így minden digitális, akusztikus és vizuális információhoz hozzáférhet a kórház bármely munkaállomásán. Ez a megoldás ismét jelentősen csökkentené az oxigénpalackok in situ ellenőrzésére fordított munkaidőt.

Az IoT-kompatibilitás felé mutató rendszert a Linde Healthcare fejlesztette ki. A tervezett megoldással a LIV® IQ következő generációja forradalmasítani fogja az oxigénpalackok kórházakban történő kezelését.

www.keller-druck.com


„Amikor műszaki áttörést hajtunk végre – mint a Linde a LIV® IQ esetében –, nagyon megnyugtató, hogy a legjobb szakemberek vannak a csapatban. A méréstechnika kapcsán kétségtelen, hogy a KELLER maradéktalanul megfelelt ezen követelményeknek. A mi esetünkben fontos, hogy a beszállítóink nemcsak a szükséges műszaki szakértelemmel rendelkezzenek, hanem egyedi megoldásokat is kínáljanak. Végül, de nem utolsósorban, az orvosi alkalmazások terén kizárólag a legmagasabb gyártási minőség elfogadható. A KELLER olyan partner, aki hathatósan támogat minket törekvéseinkben.”

Bernd Rieker, az orvosi eszközök szakértője, Linde Healthcare

„A Lindével kialakított szoros együttműködésnek köszönhetően a KELLER értékes tudást szerzett az orvosi oxigénnel kapcsolatos termékek fejlesztési és bevezetési fázisáról. Így új szintre emelkedett a cég egyes gyártórészlegeinek munkakörnyezeti minősége. A Linde hasonlóképpen sokat profitált a KELLER a nyomásmérésre és a szenzoradatok elemzésére és kompenzálására vonatkozó széles körű tapasztalataiból. A most kifejlesztett nyomásérzékelőkkel az intelligens oxigénpalackok felé köveztük ki az utat.”

Michael Mack, termékmenedzser, KELLER AG für Druckmesstechnik

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek