CO2-hó befúvó fülkék tisztaterekhez

Hatékony szén-dioxid-hó befúvásos technológia kis darabszámú alkatrészek igényes tisztításához

2021. május 05., szerda, 06:00

Címkék: acp alkatrésztisztítás CO2 CO2 snow-jet technology felület felülettisztítás szén-dioxid szén-dioxidos tisztítás tisztítás tisztítástechnológia

Az orvostechnikában, a félvezetőiparban, a laboratóriumi és fejlesztői környezetekben és sok más területen a kis mennyiségben gyártott alkatrészeknek gyakran a legmagasabb szintű tisztasági követelményeknek kell megfelelniük. Ezekre az alkalmazásokra fejlesztett ki az acp systems két új CO2-hó befúvó fülkét, amelyek tisztatéri használatra is alkalmasak. Az új fülkék quattroClean technológiája a munkadarabok kézi vagy félautomata eljárásban történő tisztítását teszi lehetővé.

A nagy tisztasági igényű alkalmazásokban – például az orvostechnikában, a lézertechnológiában, a félvezetőiparban, a precíziós optikában és a metrológiában – használt alkatrészek rendkívül változatosak. Vannak azonban közös jellemzőik; többek között az alacsony gyártási darabszám, a munkadarabok nagy változatossága, és mindenekelőtt a felületi tisztaságra vonatkozó rendkívül magas követelmények. Ez utóbbi magában foglalja a részecskék és filmszerű szennyeződésének, iparágtól függően a lehetséges biológiai és ionos szennyeződések, valamint a szerves és szervetlen maradványok eltávolítását. A kutatási- fejlesztési osztályok is gyakran szembesülnek ezekkel a követelményekkel. A hagyományos alkatrésztisztító megoldásokat általában sokkal nagyobb mennyiségekre tervezik, és egyes esetekben – például nedves vegytisztítás esetén – a feladat meghaladja a képességeiket.

A kompakt, tisztatérben is alkalmazható JetStation-HP olyan tisztítási feladatokhoz készült, ahol a kis mennyiségű alkatrésznek a legmagasabb szintű tisztasági követelményeknek kell megfelelnie. A fülkébe az alkatrészeket egy manuálisan hozzáférhető elülső fedélen keresztül lehet be- és kirakni (Forrás: acp systems AG)

Kompakt CO2-hó befúvó fülkék tisztatéri használatra

Az új manuális vagy automatizált JetStation-HP fülkék quattroClean technológiával működnek. A zárt, hangszigetelt, önálló egységek teljes egészében rozsdamentes acélból készülnek, kizárólag tisztatéri alkalmazásokhoz használt alkatrészeket és anyagokat tartalmaznak. A folyamatkamra megtervezésekor arra is figyeltek, hogy a leválasztott szennyeződéseket és a szén-dioxidot az integrált elszívórendszer gyorsan és hatékonyan távolítsa el. Ennek eredményeképpen nem képződnek szennyeződési zsebek, és a már megtisztított alkatrészek nem szennyeződnek újra.

Mindkét fülkemodell esetében alapfelszereltség a munkakamra CO2-koncentrációjának felügyeletére szolgáló rendszer. A beállított határérték túllépése esetén automatikusan kikapcsol a szén-dioxid-ellátás, és hibaüzenet jelenik meg.

A teljesen rozsdamentes acélból készült rendszerrel a tisztítandó alkatrészt egy, a folyamatkamrában található fogadóegységre helyezik, amit egy x/y tengelyre, körasztalra vagy a kettő kombinációjára szerelnek (Forrás: acp systems AG)

A nem automatizált JetStation-HP fülkébe az alkatrészeket egy manuálisan hozzáférhető elülső fedélen keresztül lehet be- és kirakni. A fülke ülő és álló munkaállomásokra egyaránt alkalmas. A tisztítási folyamat, ami során a gépkezelő az alkatrészt a fúvókához vezeti, egy lábpedállal kényelmesen elindítható.

Ha magasabb követelményeknek kell megfelelni a folyamat megbízhatósága és/vagy az alkatrész-geometria tekintetében, akkor az automatizált JetStation-HP fülke használata ajánlott. Ennél a modellnél a tisztítandó alkatrész egy automatizálható ajtón keresztül lép be, majd a folyamatkamrában található fogadóegységre kerül, amit egy x/y tengelyre, körasztalra vagy a kettő kombinációjára szerelnek. A rendszer vezérlőegységében tárolt alkatrész-specifikus tisztítási program egy gombnyomással elindul. A folyamat ezután teljesen automatikusan lefut, a programban meghatározott paraméterek – például a fogadóegység mozgása, a sugár sebessége, ereje és időtartama, a fúvóka és a munkadarab távolsága – állandó értéken tartása mellett. Ezenkívül alapfelszereltségként egy érzékelőrendszer szolgál a tisztítási folyamat nyomon követésére, ami folyamatosan méri a hósugár sűrűségét.

A megismételhető tisztítási eredmények érdekében az összes folyamatparamétert – például a sugár erejét és időtartamát – programspecifikus módon tartják állandó értéken. Ezenkívül alapfelszereltségként egy érzékelőrendszer szolgál a tisztítási folyamat nyomon követésére, ami folyamatosan méri a hósugár sűrűségét (Forrás: acp systems AG)

Plug & play koncepció a gyors telepítéshez

A plug & play koncepció révén a JetStation-HP tisztítófülkék gyorsan és egyszerűen helyezhetők üzembe. A hóbefúvásos folyamat és a közeg-előkészítés minden technológiája a rendszer házában található, így csak a szén-dioxidot és a sűrített levegőt kell csatlakoztatni.

Az UV-fényben készített előtte-utána képen látszik, hogy a részecskék és a szennyeződések megbízhatóan távolíthatók el minden anyagról (Forrás: acp systems AG)

quattroClean technológia – négy hatás a tiszta felületekhez

Az acp systems által kifejlesztett quattroClean eljárásban alkalmazott tisztítóközeg a folyékony szén-dioxid, ami az ipari folyamatok mellékterméke, ezért klímasemleges. A közeget egy kopásmentes, kétkomponensű gyűrűs fúvókán vezetik keresztül. A kilépéskor kitágul, így finom CO2-hó keletkezik. Ezeket a hókristályokat egy sűrített levegős körkörös sugár fogja össze és gyorsítja fel szuperszonikus sebességre. Amikor a könnyen fókuszálható hó- és sűrítettlevegő-sugár eléri a tisztítandó felületet, termikus, mechanikai, szublimációs és oldószeres hatások kombinációja következik be. A négy hatásmechanizmus kölcsönhatása reprodukálható módon választja el a részecskéket, valamint a filmszerű szennyeződéseket. A tisztítás során a kristályos szén-dioxid szilárd anyagból teljes mértékben gázzá alakul, így az alkatrészek felülete száraz marad.

A folyamat olyan kíméletes az anyagokkal szemben, hogy akár finom és sérülékeny szerkezetű felületek tisztítására is használható. A száraz quattroClean technológia gyakorlatilag bármilyen anyagból és anyagkombinációból készült alkatrészek esetében alkalmazható.

Doris Schulz

www.acp-systems.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek