Hatékonyságot szállítanak az üzemeknek

A FlexLink a Coesia ipari csoport tagjává vált

2012. augusztus 06., hétfő, 07:12

Címkék: automatizálás Coesia csomagolás csomagolóipar elektronikai ipar Flexlink gép gyártás konvejor konvejorrendszer SKF szállítópálya

A FlexLink, mint termék és vállalat, két éve ünnepelte 30. születésnapját. Annak idején az SKF egy projekt céljaként a csapágyalkatrészek gyártásának automatizálását jelölte meg. A fejlesztés nem várt eredményeként jött létre a FlexLink nevével egyet jelentő háromdimenziós műanyag lánctagos szállítópálya.

A FlexLink szabadalmaztatta a kanyarodásra is képes konvejort

Az alapítástól kezdve a FlexLink folyamatosan növekedett, és pár hónapon belül a termekei már az SKF-en kivül is megjelentek. 1997-ben az SKF önálló pályára állította a FlexLinket. A kivásárláshoz és a fejlesztésekhez szükséges tőket a Magyarországon is ismert Wallenberg család tulajdonában levő kockazatitőke-társaság biztosította éveken keresztül.

 

A Coesia csoport

A Coesia csoport hosszú múltra visszatekintő ipari vállalkozás, amely kezdettől fogva a Seragnoli családhoz kötődik. A harmincas években a mára már elfelejtett, de akkoriban legendás G.D motorkerékpárok gyártásával kezdtek foglalkozni, majd a negyvenes években egy sokkal vonzóbb piaci szegmensre találtak rá: a csomagolóiparra. A hatvanas évekre a G.D a világ meghatározó csomagolóipari vállalkozásává vált. A hatvanas és a nyolcvanas évek között a G.D a forradalmian új 4350/Pack csomagológépével megvetette a lábát a dohányiparban is. A GD pillanatok alatt a szegmens vezető vállalatává vált, nemcsak a csomagolás, hanem a cigarettagyártás teljes folyamatában – a cigaretták gyártásától kezdve egészen azok csomagolásáig. 1980 és 2000 között a csoport nagyfokú diverzifikáción ment keresztül. Számos ismert és jó hírű csomagolóipari cég – CIMA, ACMA, GDM, Volpak – felvásárlását követően holdingba szerveződve folyt tovább a megállíthatatlan fejlődés. 2002-ben a csoport kizárólagos tulajdonosává Isabella Seragnoli vált. 2005-ben a cégcsoport a Coesia nevet kapta, ezzel is utalva a csoportot alkotó cégek közötti – kohézió jellegű – együttműködésre. Újabb akviziciók során a Hapa, a Laetus, a Norden, az ADMV, a Citus-Kalix, a Sasib cégekkel bővült a tagok sora. Idén a FlexLink is a Coesia tagjává vált. Ezzel együtt létrejött a Coesian belül az ipari folyamatmegoldások divizió, amely a gyártáslogisztikához szervesen kapcsolódó cégeket – minőség-ellenőrzés, on-demand termékjelölés, gép- és gyártósorszerviz – egyesíti. Ezt a diviziót Mattias Perjos, a FlexLink eddigi elnök-vezérigazgatója irányítja.

 

„Pályakezdés”

A kezdetben 8-10 fős csapathoz képest ma a világ 26 országában több mint 700 munkatárssal dolgozik a FlexLink. Vevőik között tudhatják a világ legtöbb élelmiszergyártóját, autóalkatrész- és autóelektronikai termékeket előállító vállalatait, gyógyszeripari és higiéniai termékeket készítő cégeit. A termékeknek és üzleti modellnek köszönhetően stabil és más iparágakhoz képest jelentősen gyorsabban fejlődő üzletmenetet tudhat magáénak a FlexLink. Bizonyára ez is közrejátszott abban, hogy 2011 év végén a Coesia csoport komoly érdeklődést mutatott a vállalat iránt. A megbeszélések eredményeképpen 2012 januárjában a FlexLink a Coesia csoport reszévé vált.

 

A FlexLink virtuális gyára, amely bemutatja a FlexLink összes megoldását

 

Teljessé vált rendszerek

A Coesia a legkülönbözőbb csomagolási feladatok megoldására gyárt gépeket. Azokat eddig azonban csak önálló gépekként tudták értékesíteni, nem tudták „házon belül” rendszerbe foglalni, így a vevőknek nem tudtak teljes kulcsrakész megoldást kínálni. A FlexLink „családtaggá” válásával ez egy csapásra megoldódott. A FlexLink konvejorrendszerei, illetve rendszerintegrátori tapasztalata jelentős hozzáadott érteket képvisel a Coesia vevői számára, hiszen így egy kézből tudnak komplett csomagolósorokat vásárolni. A csoport bővülésével együtt természetesen a hatékonyságnövelés is fontos céllá vált. Ennek érdekében számos háttérterületen – beszerzés, informatika, emberi erőforrások, marketing – is szoros együttműködés kezdődött. A FlexLink számára a Coesia csoport tagjává válás eddig elérhetetlen, új távlatokat nyit meg. Az így rendelkezésre álló források lehetővé teszik, hogy az eddig csak a hosszabb tavú terveiben szereplő fejlesztési elképzeléseket szakemberei ismét elővegyék és megvalósítsák, illetve újakat keressenek. Ennek köszönhetően felgyorsítják a termékfejlesztést, amelynek eredményeképpen új termékcsoportok, új megoldások és sokkal szélesebb termékpaletta fog hamarosan rendelkezésre állni. A termékválasztékkal együtt más, kevesbé látható, de a kiszolgálás és a minőség szempontjából lényeges fejlesztések is folynak már a háttérben. Ennek egyik kézzelfogható jele lesz az európai raktár augusztusi bővítése, amellyel tovább javul a termékek – egyébként már ma is igen magas szinten lévő – elérhetősége és a kiszolgálás megbizhatósága.

 

Előnyben az ügyfelek

Az integráció elsődleges haszonélvezői a vevők. Nemcsak azok a vevők, akik egy komplett csomagolósort kivánnak venni – hiszen ők mostantól ezt egy kézből vehetik meg –, hanem azok is, akiknek „csak” szallítópályákra van szükségük, mivel számukra a bővülő termékválaszték, a korszerűbb kiszolgálás és a megnövekedett tőkeerő jelenti az elsődleges előnyt. Az új tulajdonos piaci irányultságából azt a következtetést vonhatnánk le, hogy mostantól kezdve a FlexLink csak a csomagolóiparra koncentrál. Ez azonban nem így lesz, a kezdetektől fogva egyértelművé tették az új tulajdonosok, hogy a FlexLink autó- és elektronikai ipari vevői ugyanolyan fontosak maradnak, így a termékfejlesztések ebben az irányban is folytatódnak.

 

Halmos Gábor
gabor.Halmos@flexlink.com
www.flexlink.com
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek