40 éve a technológiai fejlődés csúcsán

Siemens a komputertomográfiában

2015. augusztus 04., kedd, 06:00

Címkék: CT Dual Source CT komputertomográfia siemens Somatom Force

Az erlangeni Siemens MedMuseumban tartott megemlékezéssel ünnepelte a Siemens a komputertomográfiában eltöltött 40 évet, és tekintett vissza CT-üzletágának sikeres fejlődésére. A spirál-CT, a multislice-CT és a legújabb dual source technológia kifejlesztésével a Siemens évtizedek óta élen jár az CT-piacon és a klinikai diagnosztikában. Ma átlagosan világszerte másodpercenként három beteget vizsgálnak Siemens CT-berendezéseken. A cég termékportfóliója a robusztus rendszerektől az alapvető ellátást nyújtó berendezésekig terjed, legyen szó akár a Somaton Scope rendszerről vagy a világ leggyorsabb és legerősebb CT-berendezésének számító Somatom Force rendszerről.

A berendezések betegek és orvosok számára fontos jellemzői az elmúlt 40 évben nagyon nagy fejlődésen mentek keresztül: míg a Siretom rendszernek 1975-ben 9 percre volt szüksége, hogy elvégezzen egy koponya CT-vizsgálatot, ma a Somatom Force a teljes felsőtestet kevesebb mint egy másodperc alatt térképezi fel – kevesebb, mint 0,1 millisievert, azaz egy transzatlanti repülőúttal egyenértékű sugárzási dózis mellett.

„Klinikai kutatási partnereinkkel és vásárlóinkkal együtt olyan dolgokat valósíthattunk meg az elmúlt 40 évben, amelyeket mások meg sem mertek próbálni, mint például a kettő sugárforrású technológia” – jelentette ki Walter Märzendorfer, a Siemes Healthcare CT és sugárterápiás részlegének ügyvezető igazgatója. Amióta 2005-ben bemutatták a világ első, kettős sugárforrású Dual Source CT-berendezését, a Somaton Definition modellt, a Siemens csúcskategóriás CT-berendezéseit két röntgencsővel és két detektorsorral látta el. Ez a technológia lehetővé tette a Somatom Definition számára, hogy korábban nem látott teljesítménnyel készítsen klinikai képeket. A mozgó szívet ma már egy másodperc töredéke alatt lehet leképezni, és a szív-CT képalkotás klinikai rutinná vált. A Dual Source CT szintén elősegítette a spektrális duál energiás képalkotás kialakítását, amely nagy pontossággal képes megkülönböztetni a testen belül a csontokat, szöveteket és implantátumokat. A jelenlegi csúcsmodell Somatom Force is a dual source technológián alapul.

De más Siemens technológia is elterjedt a CT-piacon, ilyen például a spirál-CT technika, amellyel a Siemens jelent meg 1990-ben. Ebben a detektor folyamatosan forog a vizsgálóasztal körül, amely egyenletesen mozog a gantryn keresztül. A mintavételező rendszer így spirálisan mozog a beteg körül. E technológiában a Somatom Plus-S, amely egyetlen vizsgálatban le tudta képezni a test egyes régióit, volt a piac első spirális CT-berendezése. 1998-ban először a Somatom Volume Zoom rendszerben alkalmazott multislice technológia tette lehetővé a rutinszerű non-invazív vaszkuláris képalkotást, és jelentett áttörést a szív-CT diagnosztika megvalósításában.

A komputertomográfia jövője: a Somatom Force

„A következő évtizedekben is az új szabványok kialakításán dolgozunk, és technológiáinkat egyre több ember számára tesszük elérhetővé” – fogalmazott Märzendorger. A jelenlegi csúcsmodell, a Somatom Force rendszer a komputertomográfia jövőjét mutatja be. Nagyon kíméletes vizsgálatok készítését teszi lehetővé, hiszen a mai prémium rendszerekkel összehasonlítva akár fele akkora röntgensugárzás és kontrasztanyag is elegendő ezekhez a vizsgálatokhoz. Másodpercenként akár 74 centimétert tud megvizsgálni az emberi testből, ezzel a Somatom Force sebessége akkora, hogy a betegnek nem kell visszatartania a lélegzetét vagy mozdulatlanul feküdnie. Ezzel a Siemens Healthcare a komputertomográfia meghatározó kihívásait oldotta meg, hiszen a legmodernebb képalkotó diagnosztikai megoldást a legérzékenyebb betegcsoportok: kisgyermekek vagy vesebetegek számára is elérhető válnak. „Ez a CT korábbi és még pontosabb diagnózist tesz lehetővé, és ideális alapot adhat az egyéni terápiás döntések meghozatalához” – hangsúlyozta Märzendorfer.

Egy évvel piacra kerülése után a CT-részleg forchheimi központjában fejlesztett és gyártott csúcsmodellt a világ több vezető egyetemi kórházában használják diagnosztikai ellátásra. A Somatom Force lehetővé tette a Siemens Healthcare számára, hogy piacvezető szerepét tovább erősítse a csúcskategóriás CT-berendezések szegmensében. A rendszert egyébként több mint 90 új szabadalom védi, ilyen például a Vectron röntgencső, amely a mellkasi vizsgálatoknál szükséges kontrasztanyag mennyiségét 90-110 milliliterről 25-35 milliliterre képes csökkenteni. Ezzel a csúcsgép több mint 50 százalékkal áll más prémiumrendszerek kontrasztanyag-igénye alatt, lehetővé téve az idősebb emberek, vesebetegséggel rendelkezők vagy kontrasztanyag-érzékeny betegek számára a vizsgálatot.

Technológia, amely használ a betegnek

A daganatok korai felismerésénél és karakterizációjánál a betegek profitálhatnak a Somatom Force azon tulajdonságából, hogy a korábban szükséges sugárzási dózis kevesebb mint fele is elegendő a funkcionális 4D képalkotáshoz. Ezt a vizsgálatot a jövőben rutinszerűen lehet alkalmazni, és az orvosok gyorsabb és jobban megalapozott döntéseket hozhatnak a személyre szabott daganatterápiában. A technikai innovációk itt is meghatározó szerepet játszanak: a nagyon érzékeny Stellar Infinity detektor, valamint a szükségtelen sugárzást blokkoló Adaptive Dose Shield technológia.

A Turbo Flash Scan és két spektrális szűrő segítségével, amelyek a röntgensugár spektrumát optimalizálják, a sugárzási dózis jelentős mértékben csökkenthető: klinikai kutatások bizonyították, hogy a tüdőcsúcsok vizsgálatát a Somatom Force CT-rendszerrel különösen alacsony, 0,06 millisievert effektív dózissal lehet elvégezni. Ez a CT sugárdózis nem magasabb, mint egy hagyományos mellkasi röntgenvizsgálat sugárdózisa, így potenciálisan alkalmazható korai felismerést célzó vizsgálatokhoz, például tüdőrák vagy szívbetegségek korai felismeréséhez.

A Somatom Force vizsgálati sebessége szintén fejlett innováció eredménye: a CT-piac leggyorsabb akvizíciós idejével (74 centiméter másodpercenként) a mellkasi vizsgálatokat kevesebb, mint egy másodperc alatt el lehet végezni. A kardiológiai betegeknek így nem kell béta-blokkolót szedniük, hogy pulzusok csökkentésével küszöböljék ki a mozgási műtermékeket. A nagy sebesség kifizetődő akkor is, amikor olyan betegeket vizsgálnak, akik nem tudják visszatartani lélegzetüket több másodpercig, például kritikus állapotban lévő, traumás betegek vagy csecsemők esetében. A Somatom Force rendszerrel szinte bármelyik radiológiai vizsgálat során nincs szükség a légzés visszatartására.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek