A kódminőség-ellenőrzés fontossága a gyártási folyamat során

2016. október 07., péntek, 16:02

Címkék: kódolvasás kódolvasó Microscan vonalkód vonalkód rendszerház

Egyes vállalatoknál a kódminőség-ellenőrzés már nemcsak belső igényként jelentkezik, hanem egyre inkább, mint elvárás és kötelező előírás jelenik meg a mindennapokban. A termékek megfelelő azonosításához és az ellátási lánc folytonosságához használt vonalkódok ellenőrzése kulcsfontosságú kérdéssé vált a gyártás számára.

A gyártási folyamat során nem elég kóddal ellátni a terméket, csomagolást, hanem annak olvashatóságát, megfelelőségét, minőségét is folyamatosan biztosítani kell. A kamerás rendszerekkel megvalósított kódminőség-ellenőrzés lehetővé teszi, hogy már a kódgyártást követően – akár szúrópróba segítségével is – kimutathatók legyenek a jelölés előállításának hibái.
 
Az Európai Unió legújabb, a vényköteles gyógyszerekre vonatkozó rendelete kapcsán a gyógyszeripari gyártókra még nagyobb feladat hárul, hisz nem csak az egyedi kódolásról kell gondoskodniuk, hanem a manipulálás ellenes csomagolásról is. Ehhez nyújthatnak segítséget a korábbi csomagolási folyamatokban egyre nagyobb szerepet játszott kamerás rendszerek. Ezek a rendszerek a félkész- vagy készterméket érintő ellenőrzési pontokon vizsgálják a bliszterek vagy a gyógyszerdobozok megfelelőségét, ezzel biztosítva az elvárt minőséget a gyártási folyamat e részében.
 
Azonban nem csak a gyógyszeriparban fontos a termékekre illesztett kódok minőségének ellenőrzése. Az autóipari beszállítókkal szemben is egyre nagyobb elvárásként jelentkezik a kódminőség-ellenőrzés bevezetése, valamint a gyártás során használt kódok minőségének tanúsítása. A gyártási folyamat alkalmával a kódok minőségének ellenőrzése kétféle módon történhet:                  

  • folyamatos ellenőrzéssel, amikor a gyártósoron végigmenő összes termék kódját vizsgálja a rendszer,
  • valamint szúrópróbaszerűen, mintavételi eljárásban zajlik a termék-kódminőség ellenőrzése.

         

A Microscan Verification KIT elnevezésű rendszere a gyártósori folyamatos kódellenőrzés egyik kiválósága. Az 1D/2D kódok sík címkéről való ellenőrzése  ugyanúgy a profilja, mint a DPM Datamatrix kódok verifikálása. A  rendszer ISO 15415; ISO15416; AIM DPM/ISO 29158 szabványnak  megfelelő ellenőrzést végez, így segítségével megelőzhető a vevői reklamáció, mely a kódok rossz minőségéből fakadhat, ezáltal  jelentősen növelhető a vevői elégedettség. A Verification KIT lehetőséget biztosít például a jelölő berendezés működésének folyamatosan monitorozására. A Verification KIT minőségellenőrzőt a gyártó komplett készletben szállítja, így telepítése bármilyen ipari környezetbe egyszerűen elvégezhető.

          

szúrópróbaszerű kódminőség-ellenőrzésre a Microscan UID-DPM termékét ajánljuk, mely tökéletes megoldás az ipari környezetben elterjedt Datamatrix DPM kódok ellenőrzésére. A pontbeütött, lézer, vagy kémiai jelöléssel létrehozott kódok vizsgálata történhet fém felületen, műanyagon vagy akár gumiárun is. Az integrált, különböző megvilágítási opciók biztosítják a szükséges teljesítményt a kódminőség és adattartalom szabvány-ellenőrzéséhez. Az UID-DPM eszköz a kódminősítés eredményéről részletes, minősített jegyzőkönyvet készít, amelyek automatikus archiválás után visszakereshetők és auditálhatók. Az eszköz egyszerű felépítésű, az egy gombos kalibráció után már elvégezhető rajta az első ellenőrzés. Rugalmas alkalmazhatósága többféle felhasználást tesz lehetővé: akár asztali egységként, hordozható vagy állványra rögzített ellenőrzőként is használható.

A Vonalkód Rendszerház Kft. a Microscan hivatalos magyarországi partnereként, az általa forgalmazott és bemutatott termékeivel és minőségellenőrző szolgáltatásával ideje korán javíthatók a minőségellenőrzés során előforduló hibák, ezzel elősegítve, hogy az előállított kódok a későbbiekben is biztonsággal olvashatók legyenek. Vonalkód Rendszerház Kft. szakmai tevékenysége során a magas szakmai tudást, a minőségi munkát és az együttműködést alapértéknek tekinti, melynek a fenntartására és fejlesztésére sok energiát fordít. A cég tapasztalt mérnök kollégái állandó résztvevői a gyártói partnerek által szervezett szakképzéseknek. Naprakész ismereteikkel - akár személyes szaktanácsadás keretein belül is – mindig a legmegfelelőbb megoldást keresik a felmerülő minőségellenőrzési feladatokra.

Kérdése van, vagy árajánlatot kérne?

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek