A mobil robotok forradalmasítják a gyógyszeripart is

A jövő irányába tekintő gyártási folyamatok az anyagmozgatás automatizálásával

2018. szeptember 25., kedd, 15:06

Címkék: automatizálás gyógyszer gyógyszergyár gyógyszergyártás gyógyszeripar ipari robot kollaboratív robot mobil mobilitás robot robotika

A gyártóiparban az egyre növekvő mértékű automatizáció elérte a belső logisztikai folyamatokat is. A gyógyszeripari vállalatok versenyelőnyt szerezhetnek: a mobil robotok használatának köszönhetően nő a termelékenységük és a rugalmasságuk egyaránt.

Emberek és robotok együtt dolgoznak

A beépített érzékelőkkel, kamerákkal és fejlett szoftverrel rendelkező AMR-ek felismerik a környezetüket és a lehető leghatékonyabb úton érik el a célállomásukat, miközben biztonságosan kikerülik az embereket és a terep akadályait. Ennek köszönhetően a robotok biztonságosan képesek az emberek közvetlen közelében működni, miközben munkájukat végzik.

Az együttműködő AMR-ek bármiféle programozói tapasztalat nélkül is telepíthetőek, emellett intelligens tájékozódási rendszerük és felhasználóbarát felületük segítségével integrációjuk rendkívül gyors, és kevés kiadással jár - így a befektetés kevesebb, mint egy év alatt megtérül.

Az orvosi műszerek gyártói automatizálják a belső szállítási folyamataikat

Az amerikai sebészeti eszközök gyártásával foglalkozó Argon Medical Devices jó példa arra, hogyan szereznek a gyártóvállalatok előnyt a mobil robotok alkalmazásával. Az Illinois állambeli wheelingi üzemükben egy Mobile Industrial Robots (MiR) márkájú MiR200 robot szállít anyagot a gyárból a raktárba, majd onnan vissza, tisztatéri körülmények között. Ennek köszönhetően a vállalat optimalizálta belső anyagmozgatását és munkafolyamatait azzal, hogy a felszabaduló emberi munkaerőt nagyobb felelősséggel járó feladatokra tudta átcsoportosítani.

Mielőtt elkezdték használni a MiR200-at az üzemben, a vállalat számtalan munkaórát fordított a belső szállítási folyamatokra, ami esetükben különösen időigényes, mivel a tisztatéri alkalmazottaknak köpenyeket, hajhálókat és védőszemüvegeket kellett viselniük, majd mindezt minden alkalommal levenniük, amikor kiléptek a tiszta termelési területről.

Kevin Hess, az Argon Medical műszaki igazgatója szerint nem kérdés, hogy az automatizáció bevált-e: „Nincsen sorban állás, vagy szakaszos folyamatok. A robot munkája nagyban segíti az anyagmozgatásunkat és a gyártási teljesítményünket.”

Az anyagmozgatás együttműködő robotok általi automatizálásával az Argon Medical úgy tud versenyképes maradni a munkaerőpiacon, hogy közben a hosszú távon alkalmazott szakembereik állásait is képes megtartani.

„Azok a dolgozók, akik korábban további feldolgozás céljából szállítottak termékeket az egyik részlegből a másikba, most csak rárakják őket a MiR100-ra, amikor az szokásos útvonalán haladva hozzájuk ér.” – mondja Per Hansen, az Elos Medtech fejlesztője. „Ez azt jelenti, hogy el tudják kerülni az felesleges várakozást és a megszakítást, és gördülékenyen dolgozhatják fel a termékeket a részlegükön belül.”

Sokoldalú és felhasználóbarát

A belső szállítás automatizálása kulcsfontosságú tényező lehet az orvosi eszközöket gyártó vállalatok versenyképességének megtartása érdekében.  A robottechnológia segítségével egyszerre tudják csökkenteni kiadásaikat és növelni hatékonyságukat. Az emberek közvetlen közelében dolgozó robotok új lehetőséget jelentenek, mert elvégzik az ismétlődő, időigényes szállítási folyamatokat, és eközben megbízhatóan dolgoznak.

www.mobile-industrial-robots.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek