Hall engem, Mr. Robot?

2018. október 31., szerda, 14:12

Címkék: automatizálás fröccsöntés fröccsöntő ipar robot kollaboratív robot orvosi műszer orvosi technológia robot robotika Universal Robots UR5

A precíz és magas minőségű orvosi eszközök gyártása a világ minden pontján fontos és felelősségteljes feladat. A hallókészülékek olyan elektroakusztikus eszközök, amelyek felerősítik a hangokat a közepesen vagy súlyosan halláskárosultak számára, így a hallássérült emberek sokkal magasabb színvonalú életet élhetnek a hallókészülékek segítségével. A robotika képes azt az állandó minőséget nyújtani, amit ezek az eszközök igényelnek, hiszen az automatizáció jelenti a tökéletes megoldást még a legkisebb alkatrészek legyártásához is.

Magyarországon megközelítőleg 300 ezer komoly hallásproblémával küzdő ember él a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének éves jelentései szerint. Hallókészülékeket számos probléma esetén javasolnak, beleértve a szenzorineurális halláscsökkenést, a konduktív halláscsökkenést, és a féloldali hallásvesztést. A legújabb digitális hallókészülékek három típusban érhetőek el: láthatatlan, fül mögötti, és fülbe helyezhető készülékek közül választhatnak a betegek. A hallókészülékek hatása három dimenzióban mutatható be: az első a hallás javítása, a második a beszédfelismerésben nyújtott segítség, a harmadik pedig a páciens elégedettsége.

A Oticon a világ második legnagyobb hallókészülék-gyártója. Központja Koppenhágában található és 1904-ben alapította Hans Demant, akinek felesége halláskárosult volt. A hallókészülékek gyártásának legnagyobb kihívása a személyre szabott eszközök létrehozása. Ezeknek az eszközöknek összhangban kell lennie a páciens korával, anatómiájával, a hallássérülésének mértékével, és az életstílusával is. A folyamat legnehezebb része a hallott és kiadott hangok megértése, valamint a beszédhangok a zajoktól való elkülönítése. Az Oticon erre kínál megoldást. A páciensek minden igényét képesek kielégíteni, amelyhez a Universal Robots együttműködő robotok karjai nyújtanak rendkívül látványos segítséget.

Agyi algoritmusok – a piac éllovasa az agy és a fül kapcsolatára koncentrál

2016-ban az Oticon bemutatta az Oticon OPN nevű termékét, amit a világ első internethez kapcsolható hallókészülékeként tartanak számon. A vállalat a “nyílt hang” megközelítést követi, ami azt jelenti, hogy egyszerre tudnak kezelni több beszédhangot és zajforrást, még komplex hallgatási szituációkban is. Az Oticon OPN hallókészülék a Velox platformot használja, amely olyan algoritmusok gyűjteményéből áll, amelyek segítenek az agynak a hangok feldolgozásában.

Az Oticon az elmúlt 10 év során is alkalmazott már robottechnológiát, azonban ahogyan az apró alkatrészek egyre kissebbé váltak, a vállalat meglévő két- és háromtengelyes robotjai már nem bizonyultak alkalmasnak. Például ha egy kisebb alkatrész beszorult az öntőformába, a robot nem volt képes elvégezni a szükséges oldalirányú és függőleges mozdulatokat ahhoz, hogy kivegye azt onnan. Emellett az orvosi technológiában tapasztalható gyors fejlődésnek köszönhetően folyamatosan változó gyártási folyamatokkal és sokkal változatosabb típusú hallókészülék modellekkel kell dolgozni, így egyértelművé vált, hogy új technológiára van szükség.

“A modern hallókészülékek alkatrészei egyre kissebbé válnak, nem ritkán csak egy milliméteres nagyságúak. Olyan megoldást kerestünk, amely kis alkatrészeket tud kiemelni az öntőformából, ami korábban csak manuálisan volt lehetséges. Egy rugalmasabb megoldásra volt szükségünk, ami gazdasági szempontból is megállja a helyét, kisebb gyártási ciklusok esetén is.” – mondta Arne Oddershede, az Oticon karbantartási egységének csoportvezetője.

Robotkarok a jobb hallásért

Az Oticont a UR5 robotok intuitív használati módja és pontossága győzte meg. A fröccsöntő gépre szerelt Universal Robots robotkar az öntőforma fölé tud nyúlni, és egy speciálisan erre a célra tervezett vákuumos rendszer segítségével egyszerre akár négy darab műanyag alkatrészt is képes felszippantani anélkül, hogy kárt tenne az érzékeny tárgyakban. Miután az alkatrészeket felvette, a robot elhagyja a munkaterületet, a fröccsöntő gép pedig felkészül a következő menetre. Az egy ciklusban készült elemeket aztán külön, egy helyen raktározzák, annak érdekében, hogy pontosan visszakövethetőek legyenek.

„Mivel különböző méretű és mennyiségű tételekkel dolgozunk amikor új termékeket fejlesztünk, fontos, hogy újra tudjuk programozni a robotot. A hagyományos robotok esetében ehhez egy számítógép és szakképzett alkalmazottak kellenek. A UR5-öt viszont bármelyik technikusunk szó szerint csak megfogja, és megmutatja neki a kívánt mozdulatot az útpontok megadásának segítségével.” – mondja Oddershede.

Hat tengelyének köszönhetően a UR5 könnyen manőverezik, és képes forgatni vagy megdönteni az alkatrészeket annak érdekében, hogy könnyedén kivegye őket az öntőformából. A robot 4-7 másodperces ciklusokban dolgozik, a gyártási folyamat és az alkatrész méretétől függően. Mindemellett a rugalmas telepítés is egy fontos értékteremtő tényező volt az Oticon számára.

www.universal-robots.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek