Lebegtetett szállítás és megfogás

A Festo a szupravezető-technológia három új, jövőbe mutató koncepcióját mutatja be a Hannoveri Vásáron

2016. március 31., csütörtök, 19:24

Címkék: anyagmozgatás csomagolástechnika élelmiszeripar Festo Hannover Messe 2016 laboratórium lebegtetés orvosi technológia SupraGripper SupraJunction SupraMotion SupraTube szupravezető

A Festo a 2016. évi Hannoveri Vásáron bemutatja a szupravezető-technológia három új, izgalmas ipari alkalmazási koncepcióját. A kiállításra kerülő szupravezetők lehetővé teszik a hordozólemezek érintésmentes vízszintes szállítását, vízfelszínen keresztüli továbbítását, valamint azt, hogy a fogószerkezetet lebegésben alkalmazzák, és egy tárgyat zárt, folyadékkal töltött csőben mozgassanak. A szupravezetők egyedülálló tulajdonságai ebben az esetben azért kiemelkedőek, mert lebegő helyzetben energiatakarékos, hatékony mozgatást tesznek lehetővé – még falakon túl, illetve egy közegen keresztül is.

A szupravezetők olyan anyagok, amelyek egy bizonyos hőmérséklet alatt adott távolságban „megfagyasztják” egy állandó mágnes mágneses mezejét, és így lebegésben tartják. A létrejövő rés minden térbeli helyzetben állandó marad. Ennek segítségével érintésmentesen, vezérlési technológia nélkül lehet a tárgyakat megtartani, és minimális energiaszükséglet mellett mozgatni. Többévnyi megfeszített kutatómunka után, háromévnyi szakkiállítási tapasztalattal a birtokában a Festo ezúttal partnerekkel és ügyfelekkel találkozik, hogy megtárgyalják és feltárják az alkalmazási elképzeléseket.

„A szupravezetők a mozgatás teljesen új, eddig elképzelhetetlennek tűnő formáit teszik lehetővé. Eddig tizenkét különböző elképzelést dolgoztunk ki, melyekből az ügyfeleink máris rengeteg inspirációt merítettek az új alkalmazásokkal kapcsolatban. Jelenleg azon dolgozunk, hogy útnak indítsuk az első kísérleti projekteket” – nyilatkozta Georg Berner, a Festo Csoport Holding stratégiai vállalatfejlesztési vezetője és a SupraMotion koncepciók projektkoordinátora.

Három lehetséges új alkalmazás

A Festo a három aktuális SupraMotion kiállítandó rendszerrel tovább szélesíti az eddig bemutatott tárolási és mozgatási lehetőségek spektrumát, s három lehetséges új alkalmazást állít ki a 2016. évi Hannoveri Vásáron. Mindhárom elektromos vezérlésű, maximum 80 W névleges teljesítményű hűtővel rendelkezik. „Miután a hőmérséklet –180 °C-os kritikus hőmérséklet alá süllyed, akkor a szabályzóval a rendszerkövetelményeknek megfelelően, pontosan meg tudjuk határozni a szükséges hűtési hőmérsékletet – ha pl. a szupravezetőnek nagyobb terhelést kell elviselnie, akkor alacsonyabb hőmérsékletre hűthetjük” – magyarázza Georg Berner.

SupraJunction: lebegő hordozólemezek vízszintes szállítása

A Festo a SupraJunctionnal tárgyak zárt felületeken és zsilipkapukon át történő, érintésmentes szállítását mutatja be. A szupravezetők fölött két hordozólemez lebeg, az alsó oldalukra rögzített mágneses sínek segítségével. Ezek egy körön keresztül szállítják a kis üvegtartályokat úgy, hogy egy szállítórendszer szupravezető eleméről egy másik mozgatórendszeren lévő következő elemre továbbítják.

A kriosztátok közötti érintésmentes továbbítás során egy elektromos tengelyre rögzített elektromágnes húzza a hordozólemezt a következő kriosztátra a mágneses sínek vonzási irányában. Ezzel a Festo első alkalommal valósít meg az egyik rendszerről egy másikra vízszintes irányban történő automatikus továbbítást, valamint teszi lehetővé a lebegtetett szállítást hosszú folyamatláncokon, illetve rendszerhatárokon át.

A folyamat során a lemezek egy lapos vízmedence fölött lebegnek. Így a hordozórendszer és az automatizálási mechanizmus teljesen el van különítve egymástól; s a komponensek védettek a szennyeződéstől, és sokkal könnyebb a tisztítás – ezért ideális a csomagolási ipar, a laboratóriumi automatizálás, az orvosi technológia és az élelmiszeripar területén.

A Festo a SupraJunctionnal tárgyak egy körön keresztül, zárt felületeken és zsilipkapukon át történő, érintésmentes szállítását mutatja be. (Fényképek: Festo AG & Co. KG)

SupraGripper: mechanikus megfogás térbeli elválasztás mellett

A két darab, egyenként három ujjal rendelkező SupraGripper fogóelemek szabadon lebegnek két félkör alakú lemez felett. Ez a technológia lehetővé teheti tárgyak zárt téren belül történő megfogását és szállítását – ami nagyon praktikus megoldás tisztatereknél, illetve folyadékkal, gázzal vagy vákuumban történő munkánál.

A lebegést az ezekben lévő három kriosztát hozza létre, melyek a lemezek alá vannak felszerelve, és fel-, illetve lefelé mozgathatóak. Így a fogószerkezetek vagy a lemezek fölött lebegnek, vagy rájuk vannak helyezve. Emellett a két lemezt két forgóhajtással forgatni lehet, és pontosan beállítható a helyük is, hogy a két fogószerkezet az egyik kriosztátról a másikra mozgatható legyen.

Egy tárgy megfogásához a kriosztátokra rögzített elektromos dobok impulzust adnak ki, melynek hatására a mágneses fogóelemek eltárolt kapcsolódása vagy bontódik, vagy visszaállítódik. Az impulzus hatására az ujjak vagy ki-, vagy behajlítódnak, így a fogóeszközök vagy nyitnak, vagy zárnak.

A kriosztátok közötti továbbítás során egy elektromágnes húzza a hordozólemezt a következő kriosztátra a mágneses sínek vonzási irányában. (Fénykép: Festo AG & Co. KG)

SupraTube: forgás zárt csőben

Egy zárt, folyadékkal töltött cső mindkét oldalára egy-egy kerek, szupravezetővel ellátott kriosztát van szerelve. A függőleges cső belsejében található egy mágneses korong, amely virtuálisan a két kriosztáthoz van kötve kb. öt milliméternyi lebegtetési réssel, s kezdőhelyzetben a felső kriosztát alatt lebeg. A kriosztátok körül lévő mágneses gyűrű egy léptetőmotor segítségével forogni kezd, s ezt a mozgást a lebegő mágnesre viszi át. A mágnest egy elektromos impulzus eltaszítja a kriosztáttól, s spirális mozgással lefelé sodródik. Az alsó végén a másik kriosztátban lévő szupravezető elkapja, és középhelyzetbe állítja.

A kiállított rendszer bemutatja, hogyan lehet egy csőben irányított mozgatást végrehajtani közvetlen külső beavatkozás nélkül. A konfiguráció kisebb módosításával a csövön szupravezetős mágneses csatolású meghajtóegységek helyezhetők el hosszirányban, hogy tisztítóegységet lehessen rajta végigvezetni bármilyen érintkezés nélkül. Az is lehetséges, hogy egy zárt tartály tartalmát – pl. veszélyes anyagot vagy robbanásveszélyes gázt – keringessenek.

www.festo.com/supramotion

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek