Megmunkálás sebészi pontossággal

Az orvosieszköz-gyártásban az ellátási lánc létfontosságú elemeit képezik a bérgyártók

2018. május 25., péntek, 06:00

Címkék: CO2 lézer forgácsolás lézer lézeres vágás lézertechnológia megmunkálóközpont orvosi technológia öttengelyes megmunkálás Yamazaki Mazak

A világszerte növekvő átlagéletkor rendkívül nagy növekedést eredményez az orvosi eszközök piacán, ez pedig mind a minőség, mind a határidők tekintetében komoly elvárásokat támaszt az iparág beszállítóival szemben. Ebben a cikkben áttekintjük a főbb megmunkálási feladatokat, és megoldásokat kínálunk ezek elvégzésére.

A folyamatosan öregedő társadalom folyamatos növekedést generál az orvosi eszközök piacán. Akár ortopédiai eszközökről (például térd- vagy csípőprotézisekről), akár csontokban alkalmazott csavarokról vagy sebészeti eszközökről, fogászati vagy egyéb implantátumokról van szó, a piac gyors növekedést mutat, és egyre nagyobb elvárásokat támaszt a beszállítói bázissal szemben. Ráadásul az orvosi eszközök gyakran különleges anyagokból (például titánból vagy kobalt-króm ötvözetből) készülnek, amelyhez nagy teljesítményű, dinamikus gépek, és innovatív forgácsolási megoldások szükségesek.

Azok a beszállítók, amelyek beruháznak a legkorszerűbb forgácsolási technológiákba, meg tudnak felelni a főbb piaci szereplők minőséggel és rövid határidővel kapcsolatos igényeinek.

Az orvosieszköz-gyártásban az ellátási lánc létfontosságú elemeit képezik a bérgyártók, akiknek olyan kompakt berendezésekre van szükségük, melyekkel többféle feladat is elvégezhető, így például a bonyolult alakú ortopédiai eszközök is elkészíthetők.

Az orvosieszköz-gyártók olyan nagy sebességű gépeket igényelnek, amelyekkel pontosan elvégezhető a kemény anyagokból készült, kicsi és bonyolult formájú alkatrészek forgácsolása. Ehhez nagy sebességű és nagy teljesítményű főorsókat kell alkalmazni, melyek csúcsminőségű felületi megmunkálásra képesek. Ugyanakkor az összetett megmunkálás és a magas minőségi elvárások mellett a termelékenység területén sem lehet kompromisszumot kötni, hiszen ebben az iparágban egyre nagyobb nyomás nehezedik a költségek csökkentésére.

Alkatrész-megmunkálás egyetlen beállítással

Világszerte számos orvosieszköz-gyártó választja a Mazak INTEGREX i-sorozatú gépeit. Ezek a berendezések a többfeladatos munkavégzést és az 5 tengelyes megmunkálást biztosító DONE-IN-ONE megoldással vannak felszerelve, így a szükséges körvonalak és formák az elvárt felületminőség mellett elkészíthetők.

Az INTEGREX i-100ST és testvérmodellje, az i-150 ideális megoldást kínál a kis méretű, összetett alkatrészek gyártásához. Ezek a gépek a nagy teljesítményű forgácsolóközpontok és a teljes funkcionalitású, 5 tengelyes megmunkálóközpontok képességeinek kombinálásával lehetővé teszik az alkatrészek megmunkálását egyetlen beállítással, ami drasztikus csökkenést eredményez a megmunkálási idő területén, ugyanakkor javítja az alkatrészek precizitását.

Az 5 tengelyes megmunkálásnak köszönhetően jobban kiaknázhatók az automatizálási megoldások előnyei. A kompakt INTEGREX i-100 BARTAC-ST Multi-Tasking gép kategóriáján belül a legnagyobb, 102 mm átmérőjű rúdbefogási kapacitással, két főorsóval, alsó revolverfejjel és teljes körvonal-megmunkálást biztosító (5 tengelyes maróorsóval felszerelt) B tengellyel rendelkezik, valamint lehetővé teszi a DONE-IN-ONE megmunkálást, így tökéletes választás az olyan kis méretű, összetett alkatrészek gyártásához, mint a sebészeti eszközök vagy a csípőprotézisek. A gép intelligens (integrált kiadóval felszerelt) rúdadagoló rendszere optimális megoldást kínál a felügyelet nélküli gyártáshoz, amivel radikálisan csökkenthetők a termelési költségek.

Számos orvosieszköz-gyártó számára alapelvárás a nehezen forgácsolható anyagok (pl. titán és színesfémek) nagy sebességű forgácsolása. Különösen fontos ez az ortopédiai eszközök, például a térd- vagy csípőprotézisek gyártói esetében.

A VARIAXIS i-500 ideális választás erre a feladatra, hiszen többféle és bonyolult alakú felület kiemelkedően precíz megmunkálására alkalmas. Ez a fajta megmunkálás a nagy pontosság mellett magas fordulatszámot igényel, és a rendelkezésre álló főorsók széles kínálatának (köztük a rendkívül gyors, 25 000-es fordulatszámú főorsónak) köszönhetően a VARIAXIS kiemelkedő termelékenységet biztosít.

Széles gépkínálat átfogó automatizálási megoldásokkal

Ne feledjük azonban, hogy nem minden orvosieszköz-gyártó számára nélkülözhetetlen az 5 tengelyes vagy a többfeladatos megoldások alkalmazása. Gyakran elegendő a nagy teljesítményű főorsóval felszerelt forgácsolási megoldás.

Az orvosieszköz-gyártók számára ideális a nagy teljesítményű, második főorsóval, és Y tengellyel felszerelt QUICK TURN 250 MSY forgácsolóközpont, amelynek áttervezett revolverfejében a Mazak új, 10 000-es fordulatszámú Smooth Mill Drive hajtóműve található. A gép az ergonomikus kialakítású SmoothG vezérléssel is fel van szerelve, melynek része a gyors és hatékony programozást biztosító 3D Assist, valamint az optimális gépi pontosságot garantáló, továbbfejlesztett Intelligent Thermal Shield.

Az orvosi szektor a kórházi bútorok gyártását is magába foglalja, melyhez csövek vágása szükséges. A Mazak SPACE GEAR 510 Mk II egy 2D/3D lézervágó gép, amely egy CNC-vezérelt forgótokmány segítségével lemezek, csövek, hengerek és szerkezeti alakok kivágására egyaránt alkalmas, és hosszú munkadarabok megmunkálására is képes.

A 3D üzemmódban az A tengelyen egy ±360°-os kompakt vágófej, a B tengelyen egy ±135°-os vágófej dolgozik, így minden térbeli alak esetén fenntartható a normál vágószög. A gép egy érintkezésmentes profilírozóval is fel van szerelve, amely állandó távolságot tart, és megakadályozza az alkatrész megrongálódását. A hat CNC-vezérlésű tengely egyetlen beállítással lehetővé teszi a hegesztési varrathelyek, a ferde elemek és számos egyéb elem vágását.

A lézeres vágásban mindig komoly problémát jelentett a fényvisszaverő anyagok, pl. alumínium, arany, sárgaréz, vörösréz és bronz CO2-lézerrel történő vágása. Az orvosi szektor számára megfelelő megoldás lehet az OPTIPLEX DDL sorozatú lézervágó gép, amellyel gyorsabban elvégezhető a reflektálódó anyagok feldolgozása, mint a CO2- és fiber lézeres gépekkel, így jelentősen csökken a gépek üzemeltetési költsége és nő a hatékonysága.

Az OPTIPLEX DDL széria gépei Zeta 9 technológiával is fel vannak szerelve, amely hat intelligens beállítási funkciót és három intelligens monitorozó funkciót kínál, melyekkel jelentős mértékben csökkenthető a gépkezelő beavatkozási igénye, illetve javítható a kapacitás és a vágás minősége. Az intelligens funkciók között megtalálható az automatikus fúvókacsere, a fókuszpozicionálás, az automatikus profilírozó kalibrálás, míg az intelligens monitorozó funkciók között az átlyukadás, a plazmaképződés és az égés érzékelése emelhető ki.

Az orvosi szektorban az ortopédiai eszközöktől a sebészeti eszközökön át a kórházi eszközökig számos különféle alkalmazási igény merül fel. Érdemes tehát egy olyan gépgyártóval együttműködni, amely biztosítja a szükséges gépkínálatot, és a különböző alkalmazásokhoz nyújtott támogatással segít a konkrét igényeknek megfelelő, optimális gépi és automatizálási megoldás kiválasztásában.

www.mazakeu.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek