Ott ragad, ahol kell

Henkel-technológia az életeket mentő magyar találmányban

2017. május 24., szerda, 06:00

Címkék: Henkel ipari ragasztó kétkomponensű ragasztó Loctite orvosi technológia ragasztás rögzítéstechnika sanatmetal

Magyarországon az elhalálozások 51 százalékát okozzák a szív- és érrendszeri betegségek és traumák, de egy új magyar találmány képes előre jelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát. Az életek ezreit megmentő mérőeszköz gyártásában elévülhetetlen szerepe van a ragasztástechnológiának is.

A stroke közvetlen kiváltó oka az esetek harmadában az ún. pitvarfibrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető. A WIWE diagnosztikai eszköz az EKG-görbe tulajdonságait kiértékelő – a világon egyedülálló – intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringés-összeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxizmális pitvarfibrillációt. A mérőeszköz ezenkívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló.

A WIWE fejlesztése – sokéves alapkutatás után – 2014-ben indult az egri székhelyű Sanatmetal Kft.-nél. A megoldás alapvetően két részből áll: egy hordozható mérőeszközből és egy okostelefonon/tableten futó applikációból – ismertette Kovács András Bálint, a WIWE termékmenedzsere. – A WIWE eszköz szolgál a 60 másodperces mérés elvégzésére, amely egyenértékű a klasszikus „kórházi” 12 elvezetéses EKG I-es csatornájával, az alkalmazás pedig elvégzi a kiértékelést, és tájékoztatást ad a szívműködés fontos paramétereiről. A termék piaci bevezetése az engedélyeztetési eljárást követően 2016 végén indult el, azóta a gyártása folyamatosan zajlik, jelenleg 10 000 db-os szériákhoz optimalizált automatizáltsági fokkal.

A termékfejlesztés során alapvető szempont volt a viselhetőség, azaz a kis helyigény, annak érdekében, hogy a felhasználó mindig magánál tarthassa a WIWE-ot. A névjegykártya alapterületű, kb. 5 mm vastag eszköz a tervezés és a gyártás számára is komoly kihívást jelentett. A termék szerelése során a nyomtatott áramkör és a kapcsolódó alkatrészek egy pneumatikus célgép által időlegesen megnyitott burkolatba kerülnek, amelyet az elektronikai alkatrészek tesztelése, a firmware felírása, majd az ún. végzáró elemek ragasztással történő rögzítése követ.

A méretbeli korlátok miatt a ragasztástechnika bizonyult kézenfekvő rögzítési megoldásnak, és a WIWE esetében a ragasztás szerkezeti és esztétikai síkon is szerepet kap. A Henkel és a Sanatmetal között egyéb alkalmazások miatt már régóta megvolt az élő kapcsolat, ezért a Sanatmetal – más anyagok kipróbálása után – a Henkelhez fordult tanácsért. A Henkel több ragasztót tesztelt, és jelentős különbségeket talált a térhálósodásban és az összeszerelési lehetőségekben. Úgy döntöttek, hogy a kétlépcsős technológiát alkalmazzák majd, amelyben a második fázis zömében esztétikai célokat szolgál.

„A Henkel olyan anyagot ajánlott a figyelmünkbe, ami UV-fényre és nyomásra egyaránt térhálósodik, tehát egyaránt magában hordozza a pillanatragasztók és az UV-ragasztók kedvező tulajdonságait – mondta Szedmák Péter technológus. – A termék egy szorítóegységbe kerül, felviszik rá a kiválasztott UV-pillanatragasztót, és ráhelyezik az ún. végzáró elemeket. A ragasztó polimerizációja már a szorítás hatására megkezdődik, de az UV-fénnyel történő megvilágítás eredményeképp a térhálósodás nagyon rövid idő alatt végbemegy. Esztétikai szempontból azokat a területeket, ahol rések maradtak a burkolat és a végzáró között, egy UV-akril anyaggal töltjük ki. Az adagolás a lábpedállal működtethető kézi adagolórendszerrel állandó nyomáson történik. A késztermékek még egy vizuális és egy szimulátorral történő funkcionális teszten esnek át. A minőség-ellenőrzés által rendben talált termékek a szerelési folyamat végén egyedi azonosítót kapnak a csomagolás előtt.”

„A ragasztás előnye a gyorsaság, hiszen az UV-fény hatására a ragasztó gyakorlatilag másodpercek alatt térhálósodik, és megbízható mechanikai szilárdságot eredményez, költséghatékony és produktív gyártás hozható tehát létre vele” – zárta a beszélgetést Szokoli Ákos, a Henkel mérnök tanácsadója.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek