Beruházás a biotechnológiába

Az Egis 4,6 milliárdos budapesti beruházása októberre készül el

2013. július 31., szerda, 08:05

Címkék: beruházás biotechnológia Celltrion Egis gyógyszeripar kutatás-fejlesztés

Várhatóan októberben fejeződik be az Egis Gyógyszergyár hatóanyag-technológiai kutatást és kísérleti fejlesztést erősítő beruházása a vállalat budapesti központjában. A 4,6 milliárd forintos projektet az Európai Unió és a magyar állam 1,15 milliárd forinttal támogatja.

 
A projektet bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a beruházással tíz új kutatói munkahely létesül az Egisnél, ahol a kutatásban foglalkoztatottak létszáma meghaladja az 500-at. A fejlesztéssel a gyógyszergyár képessé válik a legkorszerűbb, már kis mennyiségben is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagok előállítására is, amellyel növekszik versenyképessége.
 
A fejlesztés infrastruktúráját két régi épület átalakításával és modernizálásával, valamint egy új épületszárny kialakításával hozza létre az Egis. Az egyik épület az idén 100 éves Egis jogelődjének, az 1913-ban alapított Wander Gyógyszergyárnak az első épülete, amelyet az eredeti forma megtartásával alakítottak át. Az új hatóanyag-technológiai kutató- és fejlesztőközpontban a legkorszerűbb műszerekkel, eszközökkel ellátott műveleti, technológiai, analitikai fejlesztő és reakcióbiztonsági vizsgálatok elvégzésére alkalmas egységek kapnak helyet. Az üzem feladata a kifejlesztett hatóanyag méretnövelése a labormérettől a gyártási mennyiségig.
 
Hodász István vezérigazgató a tájékoztatón ismertette, hogy az Egis jelenleg 530 féle terméket gyárt, ezek mintegy 120 féle hatóanyagot tartalmaznak, és a 2011/12-es üzleti évében 137,5 millió doboz gyógyszert állított elő. A gyógyszergyár tevékenysége a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermékgyártáson át a kereskedelemig a gyógyszeripar teljes vertikumára kiterjed. A gyógyszergyár éves árbevételének 9 százalékát költi kutatás-fejlesztésre. Ez az összeg 12,1 milliárd forintot tett ki a legutóbbi üzleti évének 133 milliárd forintos árbevételéből. Az Egis 18 országban van jelen közvetlen képviselettel, és további 40 országba exportál partnereken keresztül, árbevételének 76 százaléka exportból származik. A vezérigazgató az idei év kiemelkedő eredményeként említette, hogy a dél-koreai Celltrion biotechnológiai vállalattal 2010-ben aláírt együttműködési megállapodás alapján az Egis a tervek szerint az idén ősszel lép piacra az első biohasonló termékével, és ezzel Európában elsőként vezet be biohasonló monoklonális antitest készítményt. A megállapodás összesen nyolc nagy forgalmú originális készítmény biohasonló változatának fejlesztéséről szól. Az Egis várakozása szerint a 2014/15-ös üzleti évtől kezdődően, a fontosabb piacokra lépés után, évi 30 millió euró (mintegy 9 milliárd forint) forgalom várható a termékektől.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek