Minimális alapterületen maximális tárolókapacitás

Komputerizált raktározás és kigyűjtés a gyógyszertárakban is

2015. április 09., csütörtök, 09:17

Címkék: gyógyszertár Hänel intralogisztika Rotomat tárolórendszer

Az elkövetkező években Közép- és Kelet-Európában az automatizált raktárrendszerek rohamos terjedése várható. A párhuzamosan több funkciót is ellátó patikáknak is egyre nagyobb szükségük van a komplett, garantáltan hibamentes és megbízható intralogisztikai rendszerekre.

Egy hazai tapasztalat alapján a zártterű rak­tári automaták minden tekintetben megfelelnek a sok­rétű feladatok összehangolására hivatott gyógyszertá­rak és a gyógyszerdisztribúciós központok igényeinek is. A beruházási költségeket tekintve egy Hänel liften alapuló gyógyszertári megoldás rendkívül versenyképes a speciális ipar­ági automatákkal szemben, mivel az optimális tárolóhely kihasználása minimalizálja az épületfenntartási költsé­geket, a gyógyszerkészletről a belső logisztika minden résztvevőjének azonnali információt szolgáltat, és kéz­ben tartja a gyógyszertár bonyolult áruszállítási, készle­tezési és kereskedelmi folyamatait.

A függőleges elrendezésű, páternoszter-elv alapján működő Hänel Rotomat tároló rendszer patikai alkalmazhatóságáról Dr. Maklári-Kis Balázs, a tatai Angyal és a tatabányai Levendula gyógyszertárak tulajdonosa beszélt a TechMonitornak.

Milyen gazdasági helyzetben van ma a magyar egészségügy?

A magyar egészségügy nagyon bizonytalan finanszírozási lábakon áll, de a gyógyszertárak mindig kicsit kivételt jelentettek ez alól. A magánosítással elértük, hogy jobban érvényesüljön a tulajdonosi szemlélet, így kis külön szigetként mindig kicsit jobb a helyzete, mint általánosan az egészségügynek. Ha a gazdasági helyzetüket nézzük, akkor az egészségügy évtizedek óta stagnál, a gyógyszertárak pedig sajnos közelítenek ehhez a vízszintes vonalhoz, jelenleg közel a felük lehet még nyereséges.

A tatabányai Levendula gyógyszertár 1954 óta működik, édesapám 1996-ban privatizálta, én pedig 1997-ben vettem át a vezetését. Naponta átlagosan 600 vásárló jön be, miközben Magyarországon a gyógyszertárakban napi 220-230 vásárló az átlag. A megnövekedett forgalomból fakadó kihívások és lehetőségek indítottak minket arra, hogy a termékáramlásba automatizált rendszert kell bevezetnünk.

Mi volt az indoka annak, hogy az új gyógyszertárat félautomata tárolástechnikával lásd el?

Csak és kizárólag előre lehet menekülni. 2008-ban vágtunk bele az új tatai beruházásba. Az addig eltelt 10 évben rengeteg anomáliával találkoztam, amikkel nem tudtam mit kezdeni, hiszen nem értettem a logisztikához. A napi elszámolás nehézkessége, a valós készletszint a nyilvántartottól történő eltérései indítottak el egy olyan igényt, hogy ezeket a problémákat szüntessük meg. Rájöttem arra, hogy a logisztika az az alap, amire felépülhet a gazdaságos üzleti modell. Át kellett tehát gondolnunk és új alapokra kellett helyeznünk a termékáramlási folyamatot. A fizikai rendszer ennek csak egy része, kicsit olyan, mint a mókus farka. Látványos ékesség, első pillantásra meg sem lehet állapítani, hogy a farok tartozik-e a mókushoz, vagy fordítva, de a „rendszer” egészét nézve mégiscsak a mókus a lényeg.

Önmagában egy félautomata raktárrendszer sem jelentene megoldást a problémákra, ha nem a rendszer részeként kezeljük. Ha csak árukiadásra használjuk, akkor annyit érünk el vele, mintha azért vennénk két automata mosógépet, hogy ne billegjen rajtuk a teknő. A megoldás keresése közben láttam olyan megoldást is, hogy egy gyógyszertárban olyan automatát használtak, ami 400 féle készítményt volt képes kezelni, miközben egy patikában 2 000-2 500 féle gyógyszert tartunk. Ha csak a termékáramlás egy részét automatizáljuk, akkor az is csak olyan, mintha nem csináltunk volna semmit. Helyes alkalmazásban a beérkezéstől a kiadásig mindent kontroll alatt tartunk és ebbe a tárolástechnika is beletartozik.

Elképesztő drága megoldások léteznek a piacon, ha gyógyszertári tárolástechnikáról van szó. A Levendula Gyógyszertárban nagyjából 32 ezer doboz gyógyszert fogunk készleten tartani, ennek automatizált kezelésére 150 milliós megoldás is létezik, de a Rotomat 30 milliós végösszege belátható időn belüli megtérüléssel kecsegtet. Ezzel együtt alig vannak automata tárolástechnikai megoldások Magyarországon. Európában nagyjából 200 ezer patika létezik és alig 3 000-ben alkalmaznak valamiféle automata komissiózást. A probléma azonban a jóval olcsóbb, félautomata Rotomat rendszerrel is kezelhető. Az emberi hiba természetesen nem szűrhető ki 100%-os biztonsággal, de minden hiba visszakereshetővé és korrigálhatóvá válik.

Mikor helyeztétek üzembe a rendszert?

2008 júniusában nyitottuk meg Tatán az új gyógyszertárat. Az átalakított Levendula Gyógyszertár pedig pár héten belül kezdi meg a működését. Minden magyar gyógyszertár alapvető sajátossága, hogy nagyon alacsony készletszinttel működik. Naponta kétszer-háromszor érkezik hozzájuk a nagykereskedőktől áru és ezt kezelniük kellene. Nálunk a Rotomat intelligens tároló rendszer a félautomata komissiózó rendszer részét képezi. Egy új gyógyszer szállítmánnyal olyan aktív tárolást hajtunk végre, hogy a beérkezéstől a betárolásig pontosan tudjuk a mozgását definiálni, így probléma mentesen megtalálható és pontosan kiexpediálható a készletnyilvántartásból. A tároló rendszer vertikálisan, és nem horizontálisan terjeszkedik, így egyharmadára sikerül leszorítanunk a szükséges alapterületet. A tárolókapacitás növelése a forgalomra is jó hatással van, hiszen a gyógyszerek mellett kínált egyéb termékeket (teák, kozmetikumok, étrend kiegészítők, stb.) szabadpolcos megoldással árusíthatjuk. Az egyéb termékek átlagosan 8%-kal részesednek egy-egy patika forgalmából. Nálunk ez jelenleg 16-18%, ami nagyrészt a tárolókapacitás növekedésének köszönhető és jelentősen hozzájárul a beruházás megtérüléséhez.

www.logi-store.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek