Akciódús napok a Hanza-városban

Reflektorfényben az ipar 4.0, a robotok és az intelligens energiarendszerek

2015. május 06., szerda, 09:48

Címkék: Hannover Messe 2015 India ipar 4.0 megújuló energia robotika

Az idei Hannover Messe több mint 220 000 szakmai látogatót vonzott a Hanza-városba. A vásár különösen nagy hangsúlyt fektetett a gyártásdigitalizálás, az ember-gép együttműködés, az innovatív beszállítói megközelítés és az intelligens energiarendszerek témakörének. Az „Integrált ipar – csatlakozzon a hálózatra” mottó is a negyedik ipari forradalom megérkezését sugallta.

Az ipar jövője a hálózatosodás: a csúcskategóriás gépeket, a kifinomult szenzorokat és indítókat, integrált mikroprocesszorokat és kommunikációs címeket (IP címek) intelligens hálózatok kötik össze egymással, valamint a nagyteljesítményű adatbankokkal. Az ipar 4.0 korszakának beköszönte a küszöbön áll; a digitális integráció a modern gyártási folyamatok kulcsfontosságú elemévé válik és a tendencia a jövőben várhatóan gyorsuló ütemben folytatódik. A jövő gyártóüzemeit és energetikai rendszereit 70 országból 6 500 vállalat ismertette meg a Hannover Messe látogatóival.

Az „Intergált ipar – csatlakozzon a hálózatra” mottóval a Hannover Messe kézzelfogható külsőt kölcsönzött az okosgyárak víziójának. A jövő gyáraiban a gépek és termékek közti zökkenőmentes információcsere szolgálja majd a maximális hatékonyság és az optimális eredmények elérését. Dr. Jochen Kockler, a Deutsche Messe igazgatósági tagja szerint „a Hannover Messe bebizonyította, hogy az ipar 4.0 nem pusztán egy inspiráló szlogen, hanem a velünk élő valóság. Most először lehetett az okosgyárakba szánt megoldásokat akár közvetlenül meg is vásárolni és saját gyárunkban üzembe helyezni.” A soha nem látott sebességű, pontosságú és erejű ipari robotok is kiemelt szerepet kaptak a kiállításon. Ezen a téren új trendnek számít, hogy az embereket és a robotokat többé nem választja el biztonsági védőkerítés, hanem a robotok sokoldalú csapatjátékosként veszik le az egyhangú és fizikailag megterhelő feladatok nyűgét „emberi munkatársaik” válláról. „A ketrecből kiengedett robotok immár közvetlenül a dolgozókat támogathatják a termelésben” foglalta össze Dr. Kockler.

Az integráció azonban nem korlátozódik a gyártásra. A megújuló energiaforrások elterjedése a motorja az intelligens energetikai rendszerek gyors fejlődésének. Egyre több decentralizált – például szél-, a nap-, víz- és biogáz – erőmű sorakozik fel a rajtrácson. „Nagy kihívást jelent az összes energiatermelési lehetőség egyetlen intelligens villamosenergia-hálózatba történő kombinálása és az energia megfelelő elosztása, de a Hannover Messe kiállítói rengeteg úttörő megoldást mutattak be ezen a téren is” jegyezte meg Dr. Kockler.

Szerte a világon rengeteg vita zajlik arról, hogy Németország az egyik vezető ipari nemzetként vajon az ipar 4.0 bevezetésének is vezető szerepet játszik-e. A Hannover Messe új látogatói rekordja – a 220 000 szakmai látogatóból 70 ezer külföldről érkezett – mindenesetre az igen felé tolja a mérleg nyelvét. Kkv-alkalmazottaktól az ipari óriás Foxconn vezérigazgatójáig számos érintett látogatott el Hannoverbe az integrált, gyors, személyre szabott gyártás lehetőségeinek megismerésére. Ez elegendő bizonyítékul szolgálhat arra is, hogy Németország már jelentős utat tett meg a negyedik ipari forradalom diadalútjának kikövezésében.

Az ipar 4.0 jelentős húzóerejét a vezetett vásári túrák, fórumok és események iránti erős érdeklődés is jelezte. Az Ipar 4.0 látogatói füzetek néhány óra alatt elfogytak és a kísérő programok és rendezvények is nagy népszerűségnek örvendtek.

A Hannover Messe idei partnerországa, India magabiztos és innovatív megjelenéssel, több mint 400 kiállítóval energikus ipari országként pozícionálta magát a globális munkamegosztásban. India célul tűzte ki minél több külföldi vállalkozás a szubkontinensre csábítását és az indiai és a német ipar még szorosabb partnerségének tető alá hozását. Partnerországként mindenesetre új mércét állított fel és maximális kihasználta a státusszal járó lehetőségeket.

Anupam Shah, az Engineering Export Promotion Council of India (EEPC) elnöke szerint „a Hannover Messe minden tekintetben hatalmas siker volt India számára. A világ egyik legnagyobb ipari szakkiállításának partnerországaként az indiai vállalatok nemzetközi közönség előtt mutathatták be technológiai képességeiket és szakértelmüket. India vezető ügynöksége 350 indiai vállalkozás műszaki kompetenciájának hannoveri bemutatójában működött közre. Nagyobb indiai cégek, mint a Roots India, vagy a HEC német partnercégekkel írtak alá előszerződéseket. Az EEPC India a mintegy 270 000 kis- és középvállalkozást tömörítő BVMW szövetséggel írt alá szándéknyilatkozatot.

A következő Hannover Messe 2016. április 25-29. között kerül megrendezésre Hannoverben.

www.hannovermesse.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek