A sztrók megelőzése termográfia segítségével

2023. július 20., csütörtök, 07:31

Címkék: egészségipar egészségügy egészségügyi informatika hőkamera termográfia hőkép termotechnika

Magyarországon a második legmagasabb a megelőzhető halálesetek száma az Eurostat statisztikája alapján, miszerint az Európai Unióban a 75 év alatti halálesetek kétharmada elkerülhető lenne optimális egészségügyi ellátással vagy tájékoztatással. Az ilyen jellegű halálesetek fő oka a szívroham és a sztrók.

A Kereken-Pálya Kft. kecskeméti telephelyén a Széchenyi 2020 program keretében sikeresen megvalósította a GINOP-2.1.7-15-2016-02029 azonosítószámmal nyilvántartott A Stroke megelőzésére alkalmas nagy hőmérsékleti felbontású multispektrális, mérőfunkcióval rendelkező orvostechnikai eszköz kifejlesztése című pályázati projektjét.

Fejlesztettek egy, a sztrók megelőzésére alkalmas nagy hőmérsékleti felbontású termográfiai rendszert, melynek az infravörös mérési és képalkotási képességével az emberi testen belül olyan fiziológiai elváltozások is kimutathatók, mint a sztrókot megelőző artériás elváltozások, gyulladások, amelyek más diagnosztikai elven működő műszerrel nem-, vagy csak nagyon körülményesen fedezhetők fel. A non-invazív, ártalmatlan, alacsony költséggel bíró, gyors, könnyen elvégezhető és a népegészségügyi szűrőprogramban is alkalmazható preklinikai szűrőmódszer alapja egy telemedicina rendszer, melynek része egy hordozható infrakamera, amely akár klinikákon, kórházakban, akár járóbeteg ellátásban vagy magánrendelőkben bárhol a világon alkalmazható többek között a sztrók megelőzése érdekében. Orvosi és technológiai kutatásokra alapozva kifejlesztettek egy értékelést segítő szoftvert, mely egy számítógépszerver segítségével képfeldolgozás és analitikus algoritmusok által támogatja a minél pontosabb diagnózist.

A sztrók bekövetkezésének számos oka lehet. A projekt során a Kereken-Pálya Kft. feltérképezte a lehetséges ismert kiváltó okokat, megelőző egészségügyi állapotokat és az egészségre káros tevékenységeket. Megvizsgálták, milyen módon lehet ezeket a kritikus tényezőket abban az időszakban észlelni, mikor még visszafordítható a folyamat, és megelőzhető a sztrók bekövetkezése. Kiválasztották a legjellemzőbb kóreseményeket, melyeket termográfiai módszerrel detektálni lehet és közel 200 páciensen tesztelték, miként tudják detektálni a páciensek állapotát.

A hőképeket kiértékelték és összevetették a páciensek anamnézisével. Azoknál a pácienseknél, ahol jelen volt valamilyen kockázatot jelentő egészségügyi állapot, a hőképeken is észlelhető volt jelenség.

A páciensek anamnézise és a hőképek kiértékelése alapján egy rizikófaktor-rendszert dolgoztak ki. Minden olyan ismert tényezőhöz (76 paraméter), mely hatással van a sztrók bekövetkezésére, és a hőkép zónáihoz rizikóértéket rendeltek. Az rizikóértékek alapján minden pácienshez egy összrizikófaktort számoltak, amit a saját fejlesztésű szoftverükbe integráltak. A rendszer skálázható, és testre szabható más célcsoportokra is, mint például a szívinfarktus.

A termográfiai páciens-monitorozó és diagnózistámogató rendszer prototípusa egy nagyteljesítményű számítógépből, egy infrakamerából és egy diagnózistámogató szoftveralkalmazásból áll. A rendszer segítségével az infrakamerával a páciensekről hőfelvételeket készíthetünk, melyet a szerveren futó szoftverek feldolgoznak, és a diagnózistámogató szoftveralkalmazás megjelenít. A rendszer a hőképeket, mely képpontonkénti hőintenzitásadatokból áll, feldolgozza, megjeleníti az emberi szem számára értelmezhető és kiértékelhető formában. A szoftver a páciens anamnézisadatait is feldolgozza és az orvosi kutatásokon alapuló döntéstámogató rendszer segítségével egy rizikóbecslést ad a sztrók jövőbeli előfordulásának esélyére.

A számítógépszerveren biztonságosan, de távolról is elérhetővé válnak a páciens egészségügyi adatai, megtekinthetők a róla készített hőfelvételek, és a kiértékelés részeként számított adatok. A rendszer alkalmas a gyűjtött információ biztonságos tárolására, az adatok távoli elérésére, és statisztikák, elemzések készítésére is.

Személyes visszajelzések alapján a Kereken-Pálya Kft. azt tapasztalta, hogy az emberek szívesen próbálnak ki új, modern vizsgálati módszereket. A gyors és non-kontakt módszer szimpatikus megoldás és látványos eredményt mutat. Több páciensük lépéseket tett az egészsége érdekében az eredmények alapján, pl. felkerestek szakorvosokat, életmódot változtattak. Az eredmény azt mutatta, hogy az orvosok által igazolt állapotok jelentős része a termográfia segítségével is detektálható. Így úgy vélik, ez a technológia egy előszűrő módszerként megállja a helyét az egészségügyi ellátásban.

Elég egy asszisztens az infrafelvételek elkészítéséhez, így az eltérő helyeken (kórházakban, rendelőintézetekben) készített hőképek kiértékeléséhez nem szükséges minden egyes helyszínen orvost alkalmazni az asszisztensi fizetés többszöröséért, hanem egy diagnosztikai központban vagy bárhol a világon megtörténhet a kiértékelés, majd ezt követően a lelet visszaküldése a páciensnek nagyon rövid időn belül, amellyel később a kezelőorvosát meg tudja keresni a szükséges terápia beállításához. Így akár több specialista is együtt tud értékelni a diagnózis pontossága és biztonsága érdekében.

A projekt eredményeként egy olyan rendszert hoztak létre, mely egy gyors, költséghatékony, non-kontakt és az emberi testre ártalmatlan módszert jelent, mely könnyen beilleszthető az egészségügyi ellátás bármely területére, mint a közegészségügy kórházai, rendelői, magánklinikák, -rendelők, (mobil) szűrőprogramok. A hőképek készítése az eredmény kiértékelésével együtt pár percet vesz igénybe, így gyors visszajelzést kaphatnak a páciensek, akik még időben változtatni tudnak életmódjukon, és a felkereshetik a megfelelő szakorvosokat a diagnózis felállítására, és a szükséges terápia kiválasztásához.

A Kereken-Pálya Kft. elkötelezett az egészségmegőrzés terén. A hangsúlyt a megelőzésre, és az ezt támogató technológiákra helyezi. Célul tűzte ki a termográfia humán célú felhasználásának széles körű megismertetését Magyarországon. Továbbá szeretné elérhetővé tenni a módszert és az ezt segítő technológia mesterséges intelligenciával támogatott alkalmazását a szakmai közösségek, többek között az orvosok, természetgyógyászok, gyógymasszőrök, gyógytornászok számára, ami által a pácienseiknek egy magasabb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani.

 

| Képek: Kereken-Pálya Kft.
 
| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock
 
Kereken-Pálya Kft.

6000 Kecskemét, Szent István krt. 23.

E-mail: csernus.jozsef@gmail.com

Web: kerekenpalya.hu

 
Szerző: Csernus József, Kereken-Pálya Kft. | X

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek